Ali Kemal Kopuz

1959 yılında Rize’nin Değirmendere Mahallesinde doğdu. Ali Kemal Kopuz babası Dervişler ailesinden Vahittin Bey, annesi Hacıarifler ailesinden Nebahat Hanım’dır.

İki yaşına kadar Değirmendere’de oturduktan sonra ailece Gündoğdu’ya, iki sene sonra da Veliköy’e taşındılar. 1965 yılında başladığı Veliköy İlkokulu’nda üçüncü sınıfa kadar okuduktan sonra ailenin tekrar Gündoğdu’ya taşınmasıyla 4 ve 5. sınıfları Gündoğdu’da okudu.

Gündoğdu’da ortaokula başladıysa da babasının işlerinin yoğunluğu ve ev işlerinde annesine yardımcı olması sebebiyle ikinci sınıftan sonra ortaokula devam edemedi. Ablasının olmaması nedeniyle henüz üç yaşından itibaren evin temizliği, sofra kurup kaldırmak, kahvaltı hazırlamak, bulaşık yıkamak, ateş yakmak gibi ev işlerinde annesinin başyardımcısı oldu.

Yaşı biraz daha büyüyünce merdaneli makinede çamaşır yıkamak, ahırdaki inekler için ot taşımak, ineklerin altlarına sermek üzere meşeden kuru yapraklar toplayıp taşımak, odun kesip taşımak ve yakmak üzere kırmak, elle çay toplayıp sepetle çay taşımak gibi her işi yaptı.

Çocukluk döneminde çok erken saatte çalışmak için evden çıkan ve geç vakitte dönen babasını nadiren görürdü. Ev ve tarla işlerinden fırsat buldukça babasının Gündoğdu’daki dükkanında çalışmaya başladı ve çocukluk yaşında kendini ticaretin içinde buldu. Her sabah daha gün doğmadan Veliköy’den Gündoğdu’ya giderek, sabah namazına hazır olmak üzere 1 sene boyunca lokal işletme tecrübesi edindi. 1972’de babası İstanbul’a taşınınca henüz 12 yaşındaydı ve bir sene müddetle nenesiyle birlikte Gündoğdu’da kaldı.

O sırada komşu bakkal ve esnaftan borç para alarak Tekel’den mal almaya başladı. Aynı gün bu malı sattıktan sonra borçlarını ödeyip kârını biriktirdi. Bu şekilde 12 lira kazandı. Bir sene sonra İstanbul’da olan babasının yanına gitti. Babasının Zeynep Kamil Yenimahalle’de bulunan işyerinde ay çekirdeği, patlamış mısır ve kurabiye imalatında çalışmaya başladı. Kurabiye imalatı sırasında hamur yoğurma, hamur çekme ve fırına verme, ambalajlama işlerini de öğrendi ve yaptı.

1975’de babasının işyerini Eminönü Hasırcılar’a taşımasıyla çalışmaya bu yeni yerde devam etti. Üretim, gıda ve pazarlama faaliyetlerini 1976 yılında kurulan Kopuz Ticareti Koll. Şti. adı altında sürdürdü. Aynı zamanlarda kurulan Kopuz Kuruyemiş/Dilek Kuruyemiş şirketi ile Almanya’dan makine yatırımları yaparak kuruyemiş üretimi işine başladı. İlerleyen süreçte makineler Türkiye’nin dev kuruyemiş markası Tadım’a satıldı ve sektörden çıkıldı.

Askerde acemi birliğini İzmir Gaziemir’de yaptıktan sonra usta birliği için Keşan’a gönderildi. Usta birliğinde sınıfı “ulaştırma muhabere telsiz operatörü” olmasına rağmen çay ocağı ve kantini çalıştırdı. Böylece ticarete askerde de devam etmiş oldu. Burada kazandığı paranın kendisine ait olmadığı düşüncesiyle bu kazancını yemekhanenin yenilenmesi ve televizyon alımı için harcadı. 12 Eylül 1980 askeri darbesinde terhisine bir aydan daha az bir zamanı kalmıştı.

Askerden döndükten sonra babasının bozulmuş işlerini yeniden düzene koymaya çalıştı. 1982’de iş yerini Unkapanı’na ve daha sonra da Rami’ye taşıdılar.

Ülkemize ve istihdama katma değer sağlamak amacıyla var gücü ile çalıştı. Birçok iş kolunda faaliyet sürdürdü ve sürdürmektedir. Diğer yandan birçok araştırma, eğitim ve geliştirme faaliyetlerini de halen gerçekleştirmeye devam etmektedir.

90’lı yıllara gelindiğinde, Kopuz Ticareti Kol. Şti olarak aktif bir şekilde çalışmakta olduğumuz Sagra Gıda’nın ekonomik krizden dolayı zor duruma düşme sebebiyle, ayakta kalmasını sağlamak için hammadde ve pazarlama desteği verildi. Yine aynı dönemde pazarlama/satış çalışmaları için Ali Kemal Kopuz Bayındır, Holding ile bir bağlantı sağladı ve Sagra Gıda’nın, Bayındır Holding’e devri gerçekleşti. Bu sayede 600’e yakın esnafın Sagra Gıda’dan alacaklarını tahsil etmeleri sağlandı. Ali Kemal Kopuz şirketi yönetmek için hissedar olarak ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak yapının içinde kalmaya devam etti.

Bu sırada Sagra’nın İstanbul distribütörlüğünü yapmak üzere Enerji Gıda şirketi kuruldu. 168 adet sıcak satış aracıyla İstanbul’un her iki kıtasında dağıtım çalışmaları gerçekleştirildi.
Aynı dönemlerde Kopuzlar Market Zincirleri de faaliyet göstermeye başladı. 16 adet market zincirine ulaşıldığında devir işlemleri gerçekleştirildi.

1994 yılında dışarıdan ortaklarla birlikte Çağlayan Dış Ticaret ve Orion Dış Ticaret şirketi kuruldu. Çağlayan Dış Ticaret Şirketi olarak Özbekistan, Kazakistan ve Ukrayna’da, Orion Dış Ticaret şirketi ile de Rusya’da şubeler açılarak ihracat çalışmalarına devam edildi.

İhracatın yoğun olduğu bu dönemde Kopuz Tekstil Şirketi olarak yurt dışından tekstil hammaddeleri getirildi ve sektörde çalışmalar yapılmaya başlandı.

Aynı yıllarda tüm grubun pazarlama planlamasını yönetmek için Ömerli’den 20 dönüm yer alındı, fakat pazarlama sisteminin kabuk değiştirmesinden dolayı mevcut tesis Vega Gıda San. A.Ş. olarak değerlendirildi. Daha sonra unlu mamuller, krema grubu, pastane grubu, çay üretimi ve paketleme olarak geliştirilen bu kurum halen işletilmeye devam etmektedir.

1995 yılında devletin bir kurumu olan Sek Süt’ü, yaklaşık 190 adet Rami esnafı işletmeye başladı, aralarında çıkan anlaşmazlıklardan dolayı Ali Kemal Kopuz ve Erdal Bahçıvan köprü vazifesi kurarak Sek Süt’ü Koç Grubu’na devir ettiler. Ali Kemal Kopuz, Koç Holding’de Sek Süt’ün Yönetim Kurulu Üyeliği’ni yapmaya başladı.

Aynı yıllarda Çağlar Gıda Çikolata Fabrikası kuruldu. İthalat ve ihracat yapılmaya başlandı. Çağlar Gıda 1998 yılında Vega Gıda San. A.Ş’ye devredildi.

1995 yılında İstanbul Avrupa yakasında Kum Zincir Marketleri (Optimum) ve Anadolu yakasında Dinamik Zincir Marketleri kuruldu ve 2001 yılına kadar çalışmaya devam edildi.
Yine 95’li yıllarda Kopuz Lojistik Şirketi kuruldu. 14 tane tır alınarak yurtdışı lojistik çalışmaları yapıldı.

2005-2007 yılında Ülker ve Tadımçay ortaklık yapısı oluşturuldu. Bu süreçte Balkanlarda çok başarılı ihracat çalışmaları yapıldı.

2008 yılında hasta bezi, çocuk bezi, ıslak mendil vb. üretimi yapan Kopuz Medikal fabrikası işletildi.

Aynı yıllarda Türkiye’nin değerli et entegre şirketlerinden biri olan Aytaç Gıda ekonomik krizden dolayı üretime ara verdi. Kopuz Ticareti Kol. Şti’nin hammadde desteği sağlamasıyla fabrika faaliyete geçirildi. Fabrika bir dönem işletildikten sonra Ülker Grubu’na satıldı.

2008-2010 yıllarında konsepti şarküteri, manav, et ve balık ürünleri üzerine olan Tadında zincir marketleri kuruldu ve işletildi.

Başarılı bir iş hayatı sonucunda, birçok şirketi bünyesinde barındıran Kopuz Şirketler Grubu oluşturuldu. Bu çatı altında kurum; gıda, tütün, çay, hizmet grubu (otomotiv, sigorta, turizm), enerji ve inşaat sektörlerinde, sezona göre 1100-1200 civarında kişiye istihdam sağlayan bir ticari işletme haline geldi. Üretim, tüketim ve pazarlama olmak üzere yurt içi ve yurt dışı piyasada haklı bir yer edindi.

Ali Kemal Kopuz, misyonunu ve hayat felsefesini; “Geçmiş günleri geri getirme imkânımız olmadığı gibi yarına ulaşacağımızın da bir garantisi yok. Ömür bir gün, o da bu gün, ona göre hareket etmeliyiz. Allah’ın en çok değer verdiği canlı insandır. İnsana hizmet etmeyi hayatımızın gayesi edinmeliyiz.” şeklinde ifade etmektedir.

Kopuz Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanlığı’nın yanı sıra sosyal yönü güçlü, hayırsever işadamları arasında ayrı bir yeri olan Ali Kemal Bey, Kopuzlar Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı da sürdürmektedir.

Vakıf faaliyetleri içerisinde;
1993 yılının Haziran ayında “Her şeyin en mühim noktası, başlangıcıdır (Eflatun)” ilkesinden yola çıkarak kurulan Kopuzlar Vakfı, yurt içinde ve yurt dışında aktif hizmet vermeye devam etmektedir.
Sağlık sektöründe Kopuzlar Vakfı’nın katkılarıyla kurulmuş birçok sağlık ocağı, yoğun bakım üniteleri, poliklinikler, hastane bünyelerindeki anaokulu ve çocuk kreşleri, çocuk acil servisleri vardır ve halen faaliyet göstermektedir.

Eğitim ve öğretim alanında öğrenci bursları, kız ve erkek öğrenci yurtları ve anaokulları yaptırarak halkımızın hizmetine sunmuştur.

Ülkemizde ve dünyadaki İslam ülkelerinde mağdur veya muhtaç kimselere yiyecek ve giyecek yardımları göndermektedir.

Kopuzlar Vakfı, başta Kırgızistan, Kazakistan ve Nijer olmak üzere bu ülkelerde camiler ve kuran kursları; Bosna-Hersek, Sırbistan, Kosova, Gürcistan ve Arnavutluk’ta öğrenci yurtları yaptırarak yurtdışındaki Müslüman coğrafyasına çok yönlü katkılar sağmaktadır.

2002 yılından itibaren 23.000 kişi ile başlayan iftar çadırı faaliyetleri, her yıl büyütülerek devam etmiş ve 2019 yılı itibariyle 100.000 kişilik iftar çadırlarına ulaşmış ve ihtiyaç sahipleri ağırlanmıştır, ağırlamaya da devam etmektedir.

Ayrıca, Ramazan aylarında ülkemiz ve dünyadaki ihtiyaç sahiplerine kumanya dağıtımları devam etmektedir.

Diğer yandan vakıf, ülkemizdeki ve coğrafyamızdaki krizler, afetler ve acil durumlarda Devletimizin çağrısı yahut özel isteği ile çeşitli ayni ve nakdi yardımları gerçekleştirmektedir.

Ali Kemal Kopuz Bey, tüm bu çalışmaların dışında, Ali Kemal Kopuz Vakfı Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı, Rize Vakfı Yüksek İstişare Kurulu Üyeliği, Rize Yatırım A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeliği, RİDEF ve MÜSİAD Üyeliği gibi birçok sivil toplum örgütünde aktif görev almaktadır.